Behandelvormen

Fysiotherapie

Fysiotherapie is bedoeld voor mensen van alle leeftijden met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.. Het ontstaan van de klachten, waarvoor u fysiotherapie nodig heeft, kan uiteenlopende oorzaken hebben: een verkeerde beweging in het dagelijks leven, tijdens het werk of het sporten, de lichamelijke gevolgen van stress, een ziekte of ongeluk of gewoon vanwege veroudering van het lichaam.

Lees meer...

Een aantal voorbeelden van klachten waarmee u bij de algemeen fysiotherapeuten terecht kunt zijn:

  • Klachten door slijtage of artrose
  • Reuma
  • Schouderklachten
  • Rugklachten
  • Verstuiking van enkel
  • Osteoporose (botontkalking)
  • COPD
  • Revalidatie na een beroerte
  • Etalagebenen
  • Tenniselleboog
  • Whiplash
  • RSI/CANS
  • Houdingsproblemen
  • Duizeligheid /vestibulaire duizeligheid/|BPPD
  • Etc.

Psychosomatische fysiotherapie

Aanleiding om naar de praktijk te komen is bijna altijd een lichamelijke klacht. Maar er zijn ook onbegrepen  klachten die niet goed te duiden zijn. Zoals hyperventilatie, hartkloppingen, vermoeidheid, spierspanningsklachten, slecht slapen, angst of depressie, prikkelbaarheid, niet meer kunnen genieten, etc..

Lees meer...

Als psychosomatisch fysiotherapeut kijk je samen met de patiënt naar het hele plaatje om inzicht te krijgen wat er aan de klachten ten grondslag zou kunnen liggen. Inzicht, begrijpen is belangrijk om van daaruit met een heel scala van behandelmogelijkheden te gaan werken aan herstel. Enkel mogelijkheden zijn cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, mindfulness, afhankelijk van wat passend is voor de patiënt.

Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeemtherapie is een behandelvorm die gericht is op het afvoeren van oedeem.

Lees meer...

Oedeemtherapie wordt niet alleen gebruikt bij vochtophopingen ten gevolge van ongeval, operatie of na bestraling, maar kan ook ingezet bij allerlei andere klachten zoals gewrichtsklachten, reuma, vermoeidheid, migraine  en stress. Door optimalisering van de  vochthuishouding hef je stagnaties op en verhoog je de weerstand.

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek waardoor de afvoer van oedeem door het lymfesysteem bevorderd wordt.

De behandeling van oedeem bestaat daarnaast ook uit de volgende componenten:
• Voorlichting en advies m.b.t. leefregels en huidhygiëne
• Lymftaping
• Ademhalingstechnieken
• Compressie (bijvoorbeeld zwachtelen, aanmeten steunkousen)

Heb je vragen over deze voor van therapie? Neem dan contact met ons op.

Medical taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen

Lees meer...

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Looptraining bij etalagebenen

Arno Verreijt van Fysiotherapie Maasbommel en Alphen is aangesloten bij ClaudicatioNet. ClaudicatioNet is een landelijk zorgnetwerk waarin vaatchirurgen, fysiotherapeuten en huisartsen met elkaar samenwerken. Dit netwerk streeft ernaar hoogwaardige en transparante zorg te leveren aan patiënten met etalagebenen (medische term: Claudicatio Intermittens of perifeer arterieel vaatlijden).

Lees meer...

Behandeling bij etalagebenen;
Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders door slagaderverkalking. Er kan dan te weinig zuurstof vervoerd worden naar de spieren in de benen. Hierdoor ervaart u pijn in de benen tijdens inspanning (lopen, traplopen, rennen). De pijn wordt op een gegeven moment zo hevig dat u gedwongen wordt te rusten. Tijdens rust (staan of zitten) zakt de pijn in de benen.

Risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen zijn;
Roken.
Hoge bloeddruk.
Diabetes mellitus.
Overgewicht.
Weinig lichaamsbeweging.
Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Behandeling van Claudicatio Intermittens;
De vaatchirurg of huisarts heeft vastgesteld dat u etalagebenen heeft. Vaak wordt u dan verwezen naar een fysiotherapeut die aangesloten is bij ClaudicatioNet voor looptherapie. Uit onderzoeken blijkt dat looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut op de lange termijn het beste resultaat geeft.

Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de fysiotherapeut uw beperkte bewegingsmogelijkheden met u. Aan de hand van een loopbandtest zullen uw conditie en maximale loopafstand worden bepaald. Bovendien zullen er enkele vragenlijsten worden afgenomen. De loopbandtest en vragenlijsten zullen regelmatig worden herhaald om vooruitgang te kunnen meten. Verder wordt er een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De training bestaat naast lopen uit spierversterkende oefeningen. In het begin wordt u intensief (2 tot 3 keer per week) begeleid in de praktijk. Daarnaast is het erg belangrijk dat u thuis ook een trainingsschema volgt. Na verloop van tijd wordt de begeleiding afgebouwd en gaat u meer zelfstandig trainen.

Vergoeding;
Looptraining bij Claudicatio Intermittens wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een behandeltraject bestaat uit maximaal 37 behandelingen en de duur is maximaal 12 maanden.

Gecertificeerde therapeut;
Arno Verreijt heeft een opleiding gevolgd voor het behandelen van patiënten met etalagebenen.

Fysiotherapie voor sporters

Wij bieden ook sporters de gelegenheid om in onze praktijk met onze hulp te revalideren.

Lees meer...

Behandelingen welke wij aanbieden zijn o.a.bij klachten aan:

  • Hielspoor
  • Achillespezen
  • Hamstringblessures
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • etc.

Dus ook voor sport gerelateerde blessures en klachten kunt u in onze praktijk terecht.

Revalidatie bij neurologische en orthopedische aandoeningen

De doelgroep van revalidatie zijn de patiënten met een neurologische en/of orthopedische aandoening zoals:

CVA, Parkinson, MS, reuma, artrose en alle postoperatieve ingrepen.

Lees meer...

Wanneer u niet in staat bent om naar onze praktijk te komen , bieden wij u de behandeling in de thuissituatie aan. Naast reactivering en valpreventie bieden wij u ook oefeningen om dagelijkse handelingen in en om het huis beter te kunnen uitvoeren.

Doelen:

  • Verbeteren van uw functioneren en vaardigheden thuis, optimaal benutten van mogelijkheden,
    eventueel met hulpmiddelen.
  • Behoud of verbeteren van conditie, spierkracht, mobiliteit en/of uw balans.
  • Vergroten van kennis en inzicht omtrent het ziektebeeld aan u en de eventuele mantelzorger.

Medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie is een therapievorm ontwikkeld in Scandinavië en in Nederland geïntroduceerd door Leo Wouters. Het is een onderdeel van de fysio- en manuele therapie, welke onmisbaar is om tot een optimaal herstel te komen.

Lees meer...

Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren, de kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten en om de beweeglijkheid te onderhouden.

Ook wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel toe.

Doel medische trainingstherapie
Het einddoel is een zo optimaal mogelijk functieherstel, waarbij uw activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwichtig tussen de belastbaarheid en uw dagelijkse lichamelijke belasting.

Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging, en eventuele beperkingen daarvan, worden verholpen. De effectiviteit van deze benadering is aangetoond bij patiënten met chronische lage rugpijn.

De training
De training is gericht op de uitgangspunten en doelstellingen van de individuele deelnemer. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten. Door mijn jarenlange ervaring en deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures nihil. Op verantwoorde wijze werken we samen aan het functieherstel.

Eventueel wordt door de therapeut een oefenprogramma voor thuis opgesteld om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.

Zwangerschap-gerelateerde bekkenpijn

Bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt helaas pijnklachten in of rondom het bekken. De pijn kan optreden laag in de rug, bekken, SI- gewrichten, schaambot, stuitje, bil. Soms straalt de pijn uit in het bovenbeen en de liezen.
De intensiteit en locatie kan per zwangere verschillen en de bekkenklacht  kan ook na de zwangerschap aanwezig blijven.

Lees meer...

Belemmeringen door bekkenpijn kunnen zijn:

  • moeilijk lang zitten
  • moeilijk lang staan
  • problemen met lopen
  • lastig opstaan vanuit zit
  • problemen met traplopen
  • lastig in- en uit de auto stappen
  • problemen met fietsen
  • moeilijk in en uit bed stappen

Wij werken volgens de methode van Cecile Röst.

Incontinentieklachten

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een scheutje, een straal of zelfs een hele plas. Ook kan het zijn dat u juist heel vaak aandrang voelt en daardoor zelfs niet zo makkelijk de deur uit gaat.

Lees meer...

Bij mannen komen klachten voor als bv nadruppelen. Er zijn meerdere vormen van urine-incontinentie. Stress-urine-incontinentie is verreweg de meest voorkomende vorm van incontinentie.

Incontinentie komt op alle leeftijden voor bij zowel mannen als vrouwen. Het begint vaak met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, bukt, iets optilt, tijdens het hoesten, bij onverwachte bewegingen of terwijl u aan het sporten bent. Mocht u deze klachten herkennen dan is incontinentie training geschikt voor u. Mannen kunnen na een prostaat operatie last hebben van (tijdelijke) urine-incontinentie, ook hier kan oefenen zinvol zijn.

Samen met de fysiotherapeut gaat u op zoek naar een juiste behandeling van uw incontinentie klacht. De fysiotherapeut adviseert u over ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag. U leert uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook leert u bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Hiermee kunt u uw incontinentie verminderen of zelfs verhelpen. Oefentherapie voor de bekkenbodemspieren in combinatie met voorlichting en advies vormt de basis van de fysiotherapeutische behandeling. Dat blijkt in veel gevallen succesvol.

SOLK

SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Hiermee wordt bedoeld dat er lichamelijk klachten zijn die al langer bestaan en waarbij met een medisch onderzoek geen ziekteoorzaak gevonden is.

Lees meer...

Klachten die hieronder vallen zijn:

  • chronische vermoeidheidsklachten (CVS) of ME
  • terugkerende en aanhoudende pijnklachten (spier- en gewrichtspijnen, rug-, nek- en hoofdpijn)
  • fybromyalgie
  • prikkelbare darmen
  • Onderbuik klachten
  • Benauwdheid, hartkloppingen en/of pijn op de borst

Deze klachten komen vaak voor in combinatie met psychische klachten, zoals:

  • Stemmingsklachten (somberheid, depressie)
  • Angst- en/of paniekklachten
  • Overspannenheid of burn-out
  • Concentratie-, geheugen- en planningsproblemen
  • Slaapproblemen

Deze klachten komen veel voor, ongeveer de helft van de mensen die de huisarts of specialist bezoekt heeft last van deze klachten. Steeds meer lijkt het erop dat SOLK ontstaat na een langdurige periode van stress en/of inspanning (mentaal en/of lichamelijk). Wij zijn als mens goed uitgerust om op acute, kortdurende stress of omgevingseisen te reageren en ons aan te passen. We herstellen ons dan. Blijft dit uit en moeten wij het hoofd bieden aan langdurige lichamelijke en/of geestelijke stressbronnen, dan zorgt dit ervoor dat je op de duur overbelast raakt. Je teert als het ware steeds meer in op je reserves, je hebt minder energie, je kunt minder hebben en kunt daardoor het dagelijks leven steeds minder aan. Voortdurend probeer je dan toch actief te blijven thuis of op je werk, waarbij je steeds weer over je grenzen gaat. Uiteindelijk zijn de gevolgen overbelasting klachten. En dát zijn juist de klachten die hierboven genoemd worden bij SOLK.

Daphne Beckers is psychosomatisch Fysiotherapeut en SOLK-therapeut.

COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken of kleine gasdeeltjes of fijnstof.

Lees meer...

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Ademen;
Als u kortademig bent kan de fysiotherapeut u leren uw ademtechniek en -tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Zorg regelmatig voor lichaamsbeweging;
Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter.

Blijven bewegen;
Het is noodzakelijk dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. Hierbij kan een specifiek beweegprogramma goed van pas komen.